Jadłospis

Nasze przedszkole zostało wyposażone w nowoczesną kuchnię, urządzoną zgodnie z wymaganiami Sanepidu oraz HACCP.

Za żywienie dzieci w przedszkolu odpowiedzialna jest pani intendent, która zajmuje się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci wg zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. O ich przestrzeganie w przedszkolu dba Państwowa Inspekcja Sanitarna, która przeprowadza kontrole oceniające m.in. przedszkolne jadłospisy, jakość produktów czy stan czystości kuchni. Smaczne zdrowe posiłki przygotowują 4 panie kucharki.

Każdego dnia na talerzu dziecka  znajdują się produkty z 5-grup żywieniowych: produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, wysokogatunkowe wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, tłuszcze, warzywa i owoce. Dbamy o to, aby dania były urozmaicone
i zawsze świeże.

W menu przedszkolnym potrawy są lekkostrawne z dodatkiem gotowanych lub surowych warzyw. W naszym przedszkolu ściśle przestrzegamy tych zaleceń, przeważają produkty duszone, gotowane i pieczone. Potrawy smażone podawane są tylko raz w tygodniu.

Pomimo tego, że w obowiązującym rozporządzeniu złagodzone zostały normy dotyczące soli i cukru, my nadal pozostaliśmy przy dobrych przyzwyczajeniach i picie dla dzieci słodzone jest miodem, i ograniczona jest sól w potrawach.

W menu przedszkolnym uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe alergików.

Wychowawcy i panie z obsługi zachęcają do próbowania nowych dań.
Dbamy również o prawidłową atmosferę przy stole i kulturę spożywania posiłków.

2 razy w tygodniu dzieci mają możliwość wyboru i samodzielnego komponowania posiłków. Uczą się posługiwania się sztućcami.

W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom 3 zdrowe i zbilansowane posiłki dziennie:

9.00 śniadanie

12.00 obiad

14.30 podwieczorek

  Śniadanie  Obiad  Podwieczorek 
Poniedziałek

     
Wtorek

     
Środa      
Czwartek      
Piątek      

 

 Zastrzegamy sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie wynikających z dostępności towarów oraz frekwencji dzieci.